Przejdź do głównej zawartości

Sałatka obiadowa z kaszą bulgur


Zakochałam się w smaku warzyw gotowanych na parze i dzisiejszy przepis swój sukces w dużym stopniu zawdzięcza marchewce i brokułowi przyrządzonym właśnie w ten sposób. Nie potrzeba tutaj jakiegoś specjalistycznego sprzętu, wystarczy zwykłe sitko, które można zakupić za 10-15 zł w prawie każdym sklepie z przyborami kuchennymi. Można też zaopatrzyć się w specjalny garnek z nakładką i pokrywą lub sitka bambusowe. Swój "sprzęt" zakupiłam na stronie www.garneczki.pl  a tutaj podaję link do garnka, który kupiłam w tym sklepie i, z którego jestem bardzo zadowolona https://www.garneczki.pl/produkt/garnek-do-gotowania-na-parze-stalowy-z-pokrywka-basic2-l,1546

A teraz czas na sałatkę...

SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR

Składniki: kasza bulgur 100 g (woreczek), 1 mały brokuł lub połowa dużego, 3 marchewki, czerwona papryka, 20 dag pieczarek (najlepiej drobnych), 2-3 łodygi selera naciowego najlepiej z młodymi listkami, 2-3 łyżki sezamu, sól, pieprz, mielona słodka papryka lub chilli (co kto lubi), olej lniany lub inny dobry olej tłoczony na zimno, sok z 1/2 cytryny lub limonki, sól, pieprz, dwie łyżki masła klarowanego, suszona natka pietruszki.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, brokuł podzielić na drobne różyczki. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, posolić i gotować w niej kaszę (ok 15-20 min), a na górnym poziomie w tym samym czasie gotować brokuł i marchewkę pod szczelnym przykryciem do miękkości. 
  Pieczarki obrać i przekroić na mniejsze kawałki lub na pół jeśli są malutkie. Paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć pieczarki doprawione solą i pieprzem, pod koniec dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć.
  Seler naciowy drobno pokroić. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, dodać marchew i brokuł oraz pieczarki z papryką i seler. Lekko wymieszać i posypać sezamem oraz delikatnie doprawić solą i pieprzem wg uznania. 

SOS: 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką lub chilli i suszoną natką pietruszki. 

Najlepiej wymieszać sałatkę z sosem bezpośrednio przed podaniem już na talerzach, a nie mieszać z całą sałatką. Podawać na ciepło lub na zimno.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ChillBox - sierpniowe przyjemności Kosmetyczne pudełka-niespodzianki zdążyły się już zadomowić na polskim rynku i wciąż budzą duży entuzjazm wśród przedstawicielek płci pięknej. Kolejne wersje wyrastają jak grzyby po deszczu, konkurując ze sobą w walce o klienta. Tak... nazw mogłabym wymienić tu sporo, ale po co, i tak zapewne doskonale je znacie ;-) Za to ChillBox jest tylko jeden jedyny w swoim rodzaju, choć cała inicjatywa opiera się na podobnych zasadach. Co miesiąc do naszych drzwi puka kurier przynosząc paczkę pełną niespodzianek i przyjemności, lecz główną ideą nie jest jak w przypadku innych firm tylko testowanie produktów kosmetycznych lecz relaks sam w sobie, jednym słowem chillout :-) A wszystko w zgodzie i harmonii z naturą, za co bardzo duży plus dla autorek przedsięwzięcia, Wioli i Ani (od niedawna dołączyły do zespołu także Ania i Ola więc mamy kwartet ;)), przedsiębiorczych i pomysłowych dziewczyn z Wrocławia, które stworzyły markę ChillBox, z wielką pasją i za
Wszystko ma swój czas i nie należy niczego przyspieszać. Do wszystkiego trzeba dojrzeć, każdy w swoim tempie. Powoli dojrzewamy do pragnień, marzeń... Powoli odkrywamy sens ścieżek, po których wędrujemy. Ogólnie przyjęty upływ czasu, schwytany w ramy kalendarzy i metryk nie ma znaczenia w tym procesie, bo każdy człowiek ma swój indywidualny czas, który płynie swoim tempem zgodnym z naturą. Nie starajmy się tego przyspieszyć. Dajmy sobie czas, a unikniemy pomyłek spowodowanych presją pośpiechu. Zatrzymajmy się na chwilę w zgiełku codzienności, zaczerpnijmy powietrza, kiedy brak nam już tchu by biec dalej...Nauczmy się szanować nasz czas tu i teraz, bo każda chwila jest tak cenna....

Życzenia Wielkanocne

Kochani, w tym szczególnym czasie Świąt Wielkiej Nocy Zmartwychwstania Pańskiego chciałabym Wam życzyć nie tylko spokoju, radości czerpanej ze spotkań z bliskimi, smacznego jajeczka i słodkich baranków z cukru (oj to bardzo niezdrowe, te baranki cukrowe ), ale przede wszystkim niech to będzie czas wewnętrznego odrodzenia, zatrzymania i poukładania na nowo waszych myśli i pragnień i zrewidowania priorytetów. Spróbujcie odnaleźć na nowo siebie w tym chaosie, cieszcie się wiosną, słońcem, przyrodą, zwolnijcie i zatrzymajcie się tu i teraz, pytając swojej duszy po co tu jesteś? Odnajdźmy sens i podążajmy za nim... Wiara, nadzieja, miłość one są wieczne i niezmienne... Pamiętajmy o tym zawsze... Pięknych Świąt.