Zakochałam się w smaku warzyw gotowanych na parze i dzisiejszy przepis swój sukces w dużym stopniu zawdzięcza marchewce i brokułowi przyrządzonym właśnie w ten sposób. Nie potrzeba tutaj jakiegoś specjalistycznego sprzętu, wystarczy zwykłe sitko, które można zakupić za 10-15 zł w prawie każdym sklepie z przyborami kuchennymi. Można też zaopatrzyć się w specjalny garnek z nakładką i pokrywą lub sitka bambusowe. Swój "sprzęt" zakupiłam na stronie www.garneczki.pl a tutaj podaję link do garnka, który kupiłam w tym sklepie i, z którego jestem bardzo zadowolona https://www.garneczki.pl/produkt/garnek-do-gotowania-na-parze-stalowy-z-pokrywka-basic2-l,1546
A teraz czas na sałatkę...
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR
Składniki: kasza bulgur 100 g (woreczek), 1 mały brokuł lub połowa dużego, 3 marchewki, czerwona papryka, 20 dag pieczarek (najlepiej drobnych), 2-3 łodygi selera naciowego najlepiej z młodymi listkami, 2-3 łyżki sezamu, sól, pieprz, mielona słodka papryka lub chilli (co kto lubi), olej lniany lub inny dobry olej tłoczony na zimno, sok z 1/2 cytryny lub limonki, sól, pieprz, dwie łyżki masła klarowanego, suszona natka pietruszki.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, brokuł podzielić na drobne różyczki. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, posolić i gotować w niej kaszę (ok 15-20 min), a na górnym poziomie w tym samym czasie gotować brokuł i marchewkę pod szczelnym przykryciem do miękkości.
Pieczarki obrać i przekroić na mniejsze kawałki lub na pół jeśli są malutkie. Paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć pieczarki doprawione solą i pieprzem, pod koniec dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć.
Seler naciowy drobno pokroić. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, dodać marchew i brokuł oraz pieczarki z papryką i seler. Lekko wymieszać i posypać sezamem oraz delikatnie doprawić solą i pieprzem wg uznania.
SOS: 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką lub chilli i suszoną natką pietruszki.
Najlepiej wymieszać sałatkę z sosem bezpośrednio przed podaniem już na talerzach, a nie mieszać z całą sałatką. Podawać na ciepło lub na zimno.
Świetny pomysł na posiłek do ogrodu https://www.bartmetaco.pl/ogrody-zimowe-czestochowa.html
OdpowiedzUsuń