Przejdź do głównej zawartości

Sałatka obiadowa z kaszą bulgur


Zakochałam się w smaku warzyw gotowanych na parze i dzisiejszy przepis swój sukces w dużym stopniu zawdzięcza marchewce i brokułowi przyrządzonym właśnie w ten sposób. Nie potrzeba tutaj jakiegoś specjalistycznego sprzętu, wystarczy zwykłe sitko, które można zakupić za 10-15 zł w prawie każdym sklepie z przyborami kuchennymi. Można też zaopatrzyć się w specjalny garnek z nakładką i pokrywą lub sitka bambusowe. Swój "sprzęt" zakupiłam na stronie www.garneczki.pl  a tutaj podaję link do garnka, który kupiłam w tym sklepie i, z którego jestem bardzo zadowolona https://www.garneczki.pl/produkt/garnek-do-gotowania-na-parze-stalowy-z-pokrywka-basic2-l,1546

A teraz czas na sałatkę...

SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR

Składniki: kasza bulgur 100 g (woreczek), 1 mały brokuł lub połowa dużego, 3 marchewki, czerwona papryka, 20 dag pieczarek (najlepiej drobnych), 2-3 łodygi selera naciowego najlepiej z młodymi listkami, 2-3 łyżki sezamu, sól, pieprz, mielona słodka papryka lub chilli (co kto lubi), olej lniany lub inny dobry olej tłoczony na zimno, sok z 1/2 cytryny lub limonki, sól, pieprz, dwie łyżki masła klarowanego, suszona natka pietruszki.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, brokuł podzielić na drobne różyczki. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, posolić i gotować w niej kaszę (ok 15-20 min), a na górnym poziomie w tym samym czasie gotować brokuł i marchewkę pod szczelnym przykryciem do miękkości. 
  Pieczarki obrać i przekroić na mniejsze kawałki lub na pół jeśli są malutkie. Paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć pieczarki doprawione solą i pieprzem, pod koniec dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć.
  Seler naciowy drobno pokroić. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, dodać marchew i brokuł oraz pieczarki z papryką i seler. Lekko wymieszać i posypać sezamem oraz delikatnie doprawić solą i pieprzem wg uznania. 

SOS: 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką lub chilli i suszoną natką pietruszki. 

Najlepiej wymieszać sałatkę z sosem bezpośrednio przed podaniem już na talerzach, a nie mieszać z całą sałatką. Podawać na ciepło lub na zimno.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CHILLBOX WRZESIEŃ 2015 - miły początek jesieni ;-) Moje drugie spotkanie z pudełkiem ChillBox przyprawiło mnie o świetny nastrój... Co prawda o mało nie wypiłam żelu pod prysznic, w pierwszej chwili myśląc, że to jogurt o smaku owoców leśnych, ale na szczęście przyzwyczajenie czytania etykiet przed spożyciem bądź użyciem produktu zwyciężyło...;) Możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie, bo jak sami zaraz zobaczycie na zdjęciach ten żel serio wygląda jak pyszny jogurt z owoców leśnych i  można przeżyć lekkie rozczarowanie, że niestety nie da się go zjeść...;) Wrześniowe pudełko zdominowała marka Skin79, która większości z Was na pewno jest znana choćby ze słyszenia. W pudełku znalazłam próbki wszystkich wariantów kremów BB, a także miniaturę 5ml kremu Snail Nutrition BB potocznie zwanego "Ślimak". Dotąd miałam możliwość wypróbować VIP Gold Super Plus BB oraz Hot Pink Super BB Triple Functions. Z obu wersji jestem zadowolona dlatego z przyjemnością przetestuję pozostałe. ...
ChillBox - sierpniowe przyjemności Kosmetyczne pudełka-niespodzianki zdążyły się już zadomowić na polskim rynku i wciąż budzą duży entuzjazm wśród przedstawicielek płci pięknej. Kolejne wersje wyrastają jak grzyby po deszczu, konkurując ze sobą w walce o klienta. Tak... nazw mogłabym wymienić tu sporo, ale po co, i tak zapewne doskonale je znacie ;-) Za to ChillBox jest tylko jeden jedyny w swoim rodzaju, choć cała inicjatywa opiera się na podobnych zasadach. Co miesiąc do naszych drzwi puka kurier przynosząc paczkę pełną niespodzianek i przyjemności, lecz główną ideą nie jest jak w przypadku innych firm tylko testowanie produktów kosmetycznych lecz relaks sam w sobie, jednym słowem chillout :-) A wszystko w zgodzie i harmonii z naturą, za co bardzo duży plus dla autorek przedsięwzięcia, Wioli i Ani (od niedawna dołączyły do zespołu także Ania i Ola więc mamy kwartet ;)), przedsiębiorczych i pomysłowych dziewczyn z Wrocławia, które stworzyły markę ChillBox, z wielką pasją i za...

Sałatka z wędzoną rybą

 SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ wędzona ryba (ja użyłam karmazyna, ale można zastąpić go makrelą lub halibutem), około 150 - 200g ugotowanego ryżu białego, puszka kukurydzy, mały słoik pieczarek marynowanych, papryka czerwona, majonez (najlepiej Kielecki), szczypiorek lub zielona cebulka (natka dymki) Przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ewentualnie płatki chilli Rybę obieramy z ości i rozdrabniamy, mieszamy z ryżem. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszkamy z majonezem (dodajemy go wg uznania, ja dodałam 1/2 słoika, ale jak ktoś lubi bardziej wilgotne sałatki, może dodać więcej ;)) Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypiorek. Jeszcze raz wszystko mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem co najmniej godzinę, wtedy jest najlepsza. Smacznego!