Wczorajszą kolację nazwałabym bardzo spontaniczną. Otworzyłam lodówkę, wyjęłam co w niej zostało, wrzuciłam na patelnię i powstał całkiem smaczny omlet. To tak w wielkim skrócie oczywiście.
Dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu co przygotować dziś do jedzenia i mój pomysł Wam się spodobał, zamieszczam poniżej przepis.
OMLET WIOSENNY
2 jajka, 5 pieczarek, 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, salami lub kiełbasa chorizo (kilka plasterków), 3-4 pomidorki koktajlowe, kilka różyczek brokuła, mleko roślinne 2-3 łyżki, sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy, płatki chilli, czosnek granulowany, kolendra mielona, słodka mielona papryka, suszona natka pietruszki.
(Oczywiście przyprawy każdy może dodać własne wg uznania, ja podałam to co sama użyłam w tym przepisie)
Obieramy i myjemy pieczarki, kroimy na pół lub drobniej jeśli są duże. Moje były malutkie więc zostawiłam w połówkach. Kiełbaskę kroimy w kostkę, cebulkę na pół krążki. Pomidorki sparzyć we wrzątku, zdjąć skórkę i przekroić na połówki. Brokuł podzielić na drobne różyczki i zblanszować we wrzątku.
Jajka rozbełtać w misce razem z mlekiem, doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i pozostałymi przyprawami oprócz kolendry mielonej.
Na patelni rozgrzać masło klarowane lub inny tłuszcz, dodać szczyptę kolendry mielonej i poczekać chwilkę aż będzie gotowa podzielić się aromatem, następnie wsypać cebulkę, podsmażyć i dodać kiełbasę, a po chwili pieczarki. Smażyć od czasu do czasu mieszając do zrumienienia pieczarek. Można delikatnie doprawić solą i pieprzem. Dodać brokuł i pomidory. Smażyć jeszcze około minutę i wlać masę jajeczną, uważając by dobrze ją rozprowadzić po całej patelni, by pokryła równo wszystkie składniki. Posypujemy szczypiorkiem i przykrywamy patelnię. Smażymy na najmniejszym ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz