Przejdź do głównej zawartości

Sałatka bulgur z dorszem


Święta Wielkanocne już za nami, ale jak wiadomo po świętach też trzeba jeść, najlepiej coś lekkostrawnego, sycącego i oczywiście smacznego. Moja propozycja to sałatka, której głównym składnikiem jest kasza... Tak, to będzie znów kasza bulgur, która należy do moich ulubionych kasz i mogę jeść ją nawet co dziennie. Sałatka ta jest idealnym pomysłem na lekki obiad lub kolację. Zapraszam i smacznego!


 SAŁATKA BULGUR Z DORSZEM

 Składniki:
ugotowana kasza bulgur ok 100g, kawałek pieczonego fileta dorsza, czerwona cebula, żółta papryka, 4 ogórki kiszone, 1/2 brokuła ugotowanego na parze, koperek

Sos: 1-2 limonki, 1/2 łyżeczki miodu, olej lniany 1 łyżka.

Filet z dorsza został mi z obiadu z poprzedniego dnia, ale można też upiec specjalnie z myślą o sałatce. Rybę piekłam 20 min w folii aluminiowej z dodatkiem soli, pieprzu, słodkiej mielonej papryki (każdy może natrzeć dorsza swoimi ulubionymi przyprawami) i suszonej natki pietruszki. 
Ostudzoną kaszę wymieszać z rozdrobnioną rybą i posiekaną drobno czerwoną cebulą. Paprykę i ogórki pokroić w grubszą kostkę i dodać do sałatki. Brokuł podzielić na drobne różyczki i gotować krótko na parze, lub zblanszować we wrzątku, tak by pozostał zielony i chrupiący. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Składniki sosu również wymieszać i doprawić wg uznania. Ja dodałam suszony czosnek niedźwiedzi, sól morską z chilli, pieprz biały i natkę pietruszki suszoną lub świeżą.
Sałatkę należy polać sosem przed podaniem, wtedy dłużej zachowa świeżość. Zamiast sosu można podać też z majonezem, wersja bardziej kaloryczna ale równie smaczna. :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CHILLBOX WRZESIEŃ 2015 - miły początek jesieni ;-) Moje drugie spotkanie z pudełkiem ChillBox przyprawiło mnie o świetny nastrój... Co prawda o mało nie wypiłam żelu pod prysznic, w pierwszej chwili myśląc, że to jogurt o smaku owoców leśnych, ale na szczęście przyzwyczajenie czytania etykiet przed spożyciem bądź użyciem produktu zwyciężyło...;) Możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie, bo jak sami zaraz zobaczycie na zdjęciach ten żel serio wygląda jak pyszny jogurt z owoców leśnych i  można przeżyć lekkie rozczarowanie, że niestety nie da się go zjeść...;) Wrześniowe pudełko zdominowała marka Skin79, która większości z Was na pewno jest znana choćby ze słyszenia. W pudełku znalazłam próbki wszystkich wariantów kremów BB, a także miniaturę 5ml kremu Snail Nutrition BB potocznie zwanego "Ślimak". Dotąd miałam możliwość wypróbować VIP Gold Super Plus BB oraz Hot Pink Super BB Triple Functions. Z obu wersji jestem zadowolona dlatego z przyjemnością przetestuję pozostałe. ...
ChillBox - sierpniowe przyjemności Kosmetyczne pudełka-niespodzianki zdążyły się już zadomowić na polskim rynku i wciąż budzą duży entuzjazm wśród przedstawicielek płci pięknej. Kolejne wersje wyrastają jak grzyby po deszczu, konkurując ze sobą w walce o klienta. Tak... nazw mogłabym wymienić tu sporo, ale po co, i tak zapewne doskonale je znacie ;-) Za to ChillBox jest tylko jeden jedyny w swoim rodzaju, choć cała inicjatywa opiera się na podobnych zasadach. Co miesiąc do naszych drzwi puka kurier przynosząc paczkę pełną niespodzianek i przyjemności, lecz główną ideą nie jest jak w przypadku innych firm tylko testowanie produktów kosmetycznych lecz relaks sam w sobie, jednym słowem chillout :-) A wszystko w zgodzie i harmonii z naturą, za co bardzo duży plus dla autorek przedsięwzięcia, Wioli i Ani (od niedawna dołączyły do zespołu także Ania i Ola więc mamy kwartet ;)), przedsiębiorczych i pomysłowych dziewczyn z Wrocławia, które stworzyły markę ChillBox, z wielką pasją i za...

Sałatka z wędzoną rybą

 SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ wędzona ryba (ja użyłam karmazyna, ale można zastąpić go makrelą lub halibutem), około 150 - 200g ugotowanego ryżu białego, puszka kukurydzy, mały słoik pieczarek marynowanych, papryka czerwona, majonez (najlepiej Kielecki), szczypiorek lub zielona cebulka (natka dymki) Przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ewentualnie płatki chilli Rybę obieramy z ości i rozdrabniamy, mieszamy z ryżem. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszkamy z majonezem (dodajemy go wg uznania, ja dodałam 1/2 słoika, ale jak ktoś lubi bardziej wilgotne sałatki, może dodać więcej ;)) Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypiorek. Jeszcze raz wszystko mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem co najmniej godzinę, wtedy jest najlepsza. Smacznego!