Mam dla Was bardzo prosty i smaczny pomysł np na lekki obiad lub kolację. Placuszki można też zabrać ze sobą do pracy lub szkoły jako danie do lunchboxa.
PLACUSZKI Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
Składniki:
3/4 szklanki mąki ryżowej, 1/2 szklanki wody mineralnej lub filtrowanej, 1 jajko, 5-10 dkg wędzonego fileta z kurczaka lub maślana polędwica z kurczaka (lub inna wędlina drobiowa), mała puszka kukurydzy złocistej z chilli Bonduelle ( 140g po odsączeniu z zalewy) - można też użyć innej kukurydzy z puszki i oddzielnie drobno posiekać małą papryczkę chilli, pęczek szczypiorku, ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka mielona papryka, olej do smażenia.
W dużej misce wymieszać mąkę z wodą, wbić jajko, dodać sól i pieprz oraz słodką paprykę. Wymieszać trzepaczką lub mikserem. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do ciasta. Wędlinę pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta razem z odsączoną kukurydzą. Dodać również zmiażdżony ząbek czosnku.
Na patelni dobrze rozgrzać olej. Nakładać małe porcje ciasta łyżką, formując placuszki. Smażyć na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz