Dzień dobry,
w ten zabiegany przedświąteczny czas przychodzę do Was z bardzo prostym i przepysznym pomysłem na grudniowy obiad, w przerwie między odkurzaniem a myciem okien ;)
Będzie nam potrzebne kilka marchewek i ziemniaków, a poza tym masło klarowane, odrobina cukru trzcinowego i przyprawy: kurkuma, pieprz ziołowy, słodka mielona papryka, pieprz cytrynowy, sól, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi oraz łyżeczka syropu klonowego i soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE: ziemniaki obieramy, kroimy na pół lub te większe w ćwiartki i gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie. Marchewki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle stopniowo doprawiając ww. przyprawami, cukrem, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Stopniowo dodajemy jeszcze masło, żeby patelnia nie była sucha. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, dość często mieszając. Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je, delikatnie dzielimy na mniejsze części i dodajemy do marchewki. Chwilę razem dusimy, można też dodać jeszcze trochę masła.
I to wszystko! Gotowe! Podajemy na gorąco. Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz