Przejdź do głównej zawartości

Muffinki jajeczne z papryką

 Witam Was gorąco w to mroźne przedpołudnie. Dziś na śniadanie u mnie muffinki jajeczne z papryką. Kto lubi? Kto próbował? Podzielcie się swoimi przepisami, a ja tym czasem zaprezentuję Wam efekt moich porannych poczynań w kuchni.



 MUFFINKI JAJECZNE Z PAPRYKĄ

Składniki ( na 4 muffinki):
   
3 jajka, 2 łyżki mleka kokosowego, 1/3 papryki czerwonej i żółtej, szczypiorek, ser żółty, sól, pieprz, czerwona mielona papryka, odrobina chilli, suszona natka pietruszki, odrobina masła klarowanego do wysmarowania foremki.

Paprykę kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Rozkładamy do foremek na muffinki po trochę czerwonej i żółtej papryki, posypujemy szczypiorkiem, a na to sypiemy starty na tarce żółty ser ( ja dałam goudę). Z wierzchu posypujemy czerwoną mieloną papryką. Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy mleko kokosowe i lekko ubijamy trzepaczką na puszystą masę, stopniowo dodając przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chilli i suszoną natkę pietruszki. Oczywiście w doborze przypraw jest pełna dowolność, co kto lubi ;)
Zalewamy masą jajeczną wypełnione warzywami i serem foremki. Z wierzchu ozdabiamy szczypiorkiem, ewentualnie odrobiną tartego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. i zapiekamy ok 10-15 min.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CHILLBOX WRZESIEŃ 2015 - miły początek jesieni ;-) Moje drugie spotkanie z pudełkiem ChillBox przyprawiło mnie o świetny nastrój... Co prawda o mało nie wypiłam żelu pod prysznic, w pierwszej chwili myśląc, że to jogurt o smaku owoców leśnych, ale na szczęście przyzwyczajenie czytania etykiet przed spożyciem bądź użyciem produktu zwyciężyło...;) Możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie, bo jak sami zaraz zobaczycie na zdjęciach ten żel serio wygląda jak pyszny jogurt z owoców leśnych i  można przeżyć lekkie rozczarowanie, że niestety nie da się go zjeść...;) Wrześniowe pudełko zdominowała marka Skin79, która większości z Was na pewno jest znana choćby ze słyszenia. W pudełku znalazłam próbki wszystkich wariantów kremów BB, a także miniaturę 5ml kremu Snail Nutrition BB potocznie zwanego "Ślimak". Dotąd miałam możliwość wypróbować VIP Gold Super Plus BB oraz Hot Pink Super BB Triple Functions. Z obu wersji jestem zadowolona dlatego z przyjemnością przetestuję pozostałe. ...
ChillBox - sierpniowe przyjemności Kosmetyczne pudełka-niespodzianki zdążyły się już zadomowić na polskim rynku i wciąż budzą duży entuzjazm wśród przedstawicielek płci pięknej. Kolejne wersje wyrastają jak grzyby po deszczu, konkurując ze sobą w walce o klienta. Tak... nazw mogłabym wymienić tu sporo, ale po co, i tak zapewne doskonale je znacie ;-) Za to ChillBox jest tylko jeden jedyny w swoim rodzaju, choć cała inicjatywa opiera się na podobnych zasadach. Co miesiąc do naszych drzwi puka kurier przynosząc paczkę pełną niespodzianek i przyjemności, lecz główną ideą nie jest jak w przypadku innych firm tylko testowanie produktów kosmetycznych lecz relaks sam w sobie, jednym słowem chillout :-) A wszystko w zgodzie i harmonii z naturą, za co bardzo duży plus dla autorek przedsięwzięcia, Wioli i Ani (od niedawna dołączyły do zespołu także Ania i Ola więc mamy kwartet ;)), przedsiębiorczych i pomysłowych dziewczyn z Wrocławia, które stworzyły markę ChillBox, z wielką pasją i za...

Sałatka z wędzoną rybą

 SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ wędzona ryba (ja użyłam karmazyna, ale można zastąpić go makrelą lub halibutem), około 150 - 200g ugotowanego ryżu białego, puszka kukurydzy, mały słoik pieczarek marynowanych, papryka czerwona, majonez (najlepiej Kielecki), szczypiorek lub zielona cebulka (natka dymki) Przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ewentualnie płatki chilli Rybę obieramy z ości i rozdrabniamy, mieszamy z ryżem. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszkamy z majonezem (dodajemy go wg uznania, ja dodałam 1/2 słoika, ale jak ktoś lubi bardziej wilgotne sałatki, może dodać więcej ;)) Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypiorek. Jeszcze raz wszystko mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem co najmniej godzinę, wtedy jest najlepsza. Smacznego!