Na zewnątrz biało i mgliście więc postanowiłam zafundować sobie i Wam trochę soczystych, zielono czerwonych barw na talerzu. Kto ma ochotę na kolorową sałatkę w środku zimy?
KOLOROWA SAŁATKA
Składniki:
mix sałat (ja wykorzystałam zimowy mix sałat zakupiony w Biedronce)
pomidorki koktajlowe lub inne małe,
papryka pomarańczowa
czerwona cebula
wędzony filet z kurczaka lub pieczony, maślany, wg uznania.
dwa ząbki czosnu, dwie łyżki dobrego oleju ( np lniany), łyżka octu winnego
Przed przystąpieniem do wykonania sałatki pieczemy wcześniej paprykę w 180 st przez pół godziny. Po tym czasie, jak lekko się ostudzi obieramy ją ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średniej wielkości paski. Do miski przekładamy wypłukany mix sałat, dodajemy paprykę, pokrojone na ósemki pomidorki i posiekaną drobno cebulkę. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sosem. Gotowe.
SOS: czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do zmieszanego wcześniej oleju z octem. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Można oddać chili.
Komentarze
Prześlij komentarz