Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jabłkami

Witajcie Kochani! Na miły początek Nowego Roku mam dla Was przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Inspiracją był dla mnie przepis Anny Lewandowskiej, który zamieściła na swoim blogu, więc jak się łatwo domyślić będzie to ciasto nie tylko pyszne ale i zdrowe. Postanowiłam sprawdzić czy serio jest takie dobre i rzeczywiście, mogę potwierdzić, że nawet laik kuchenny powinien dać radę, a efekt jest rewelacyjny.



Ciasto z jabłkami


Składniki (proporcje na formę o średnicy 22 cm)

200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ryżowej
150 g mąki ziemniaczanej
250 g oleju kokosowego (dałam rafinowany)
150 g cukru kokosowego
4 lub 5 żółtek (w zależności od konsystencji ciasta)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 szczypty soli morskiej lub himalajskiej
płatki migdałów (do posypania)
cukier puder

Składniki na farsz jabłkowy

6 dużych jabłek
3 łyżki cukru kokosowego
garść sparzonych wrzątkiem rodzynek
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu


 Łączymy suche składniki na ciasto: trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól. Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu ale trzeba uważać żeby go nie zagotować. Płynny olej dodajemy do suchych składników ciasta, wbijamy żółtka i mieszamy. Zagniatamy rękami albo drewnianą łyżką żeby nie było grudek i składniki dobrze się połączyły. Ciasto należy schłodzić w lodówce zawinięte w folię przez 1,5h żeby stwardniało. Kiedy ciasto się chłodzi przygotujmy farsz. Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Dusić w rondelku z przyprawami i odrobiną wody w towarzystwie rodzynek oraz cukru kokosowego do miękkości.
Okrągłą formę do ciasta po wysmarowaniu masłem i posypaniu odrobiną mąki wykładamy połową ciasta formując w miarę równy kruchy spód. Na wierz wykładamy masę z jabłek. Drugą część ciasta należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać kruszonką wierzch ciasta. Na wierzchu posypać płatkami migdałów oraz cukrem pudrem i gotowe. Możemy wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto powinno się piec około 40 min. Najlepiej nie wyjmować go od razu z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Smacznego ;-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ChillBox - sierpniowe przyjemności Kosmetyczne pudełka-niespodzianki zdążyły się już zadomowić na polskim rynku i wciąż budzą duży entuzjazm wśród przedstawicielek płci pięknej. Kolejne wersje wyrastają jak grzyby po deszczu, konkurując ze sobą w walce o klienta. Tak... nazw mogłabym wymienić tu sporo, ale po co, i tak zapewne doskonale je znacie ;-) Za to ChillBox jest tylko jeden jedyny w swoim rodzaju, choć cała inicjatywa opiera się na podobnych zasadach. Co miesiąc do naszych drzwi puka kurier przynosząc paczkę pełną niespodzianek i przyjemności, lecz główną ideą nie jest jak w przypadku innych firm tylko testowanie produktów kosmetycznych lecz relaks sam w sobie, jednym słowem chillout :-) A wszystko w zgodzie i harmonii z naturą, za co bardzo duży plus dla autorek przedsięwzięcia, Wioli i Ani (od niedawna dołączyły do zespołu także Ania i Ola więc mamy kwartet ;)), przedsiębiorczych i pomysłowych dziewczyn z Wrocławia, które stworzyły markę ChillBox, z wielką pasją i za
Wszystko ma swój czas i nie należy niczego przyspieszać. Do wszystkiego trzeba dojrzeć, każdy w swoim tempie. Powoli dojrzewamy do pragnień, marzeń... Powoli odkrywamy sens ścieżek, po których wędrujemy. Ogólnie przyjęty upływ czasu, schwytany w ramy kalendarzy i metryk nie ma znaczenia w tym procesie, bo każdy człowiek ma swój indywidualny czas, który płynie swoim tempem zgodnym z naturą. Nie starajmy się tego przyspieszyć. Dajmy sobie czas, a unikniemy pomyłek spowodowanych presją pośpiechu. Zatrzymajmy się na chwilę w zgiełku codzienności, zaczerpnijmy powietrza, kiedy brak nam już tchu by biec dalej...Nauczmy się szanować nasz czas tu i teraz, bo każda chwila jest tak cenna....

Owsianka z marchewką i cynamonem

Leniwą sobotę rozpoczęłam od pysznej i zdrowej owsianki i tym przepisem chciałam się dziś z Wami podzielić. Jest to świetny pomysł na lekkie, zdrowe i sycące śniadanie. SKŁADNIKI: 5-6 łyżek płatków owsianych, 1 marchewka, szklanka mleka roślinnego (polecam z dodatkiem wanilii), 4 suszone daktyle, 3 orzechy nerkowca lub inne, kilka migdałów, rodzynki (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka nasion chia, szczypta soli, 1-2 łyżeczki miodu. Na noc zalewamy płatki owsiane mlekiem roślinnym i pod przykryciem niech czekają do rana. Rano przelewamy zawartość miseczki do rondelka, dolewamy trochę filtrowanej wody i od czasu do czasu mieszając czekamy aż się zagotują. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotujących się płatków. Zostawiamy trochę do dekoracji. Daktyle, orzechy i migdały kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do owsianki wraz z nasionami chia. Dop