Witajcie Kochani! Na miły początek Nowego Roku mam dla Was przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Inspiracją był dla mnie przepis Anny Lewandowskiej, który zamieściła na swoim blogu, więc jak się łatwo domyślić będzie to ciasto nie tylko pyszne ale i zdrowe. Postanowiłam sprawdzić czy serio jest takie dobre i rzeczywiście, mogę potwierdzić, że nawet laik kuchenny powinien dać radę, a efekt jest rewelacyjny.
Ciasto z jabłkami
Składniki (proporcje na formę o średnicy 22 cm)
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ryżowej
150 g mąki ziemniaczanej
250 g oleju kokosowego (dałam rafinowany)
150 g cukru kokosowego
4 lub 5 żółtek (w zależności od konsystencji ciasta)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 szczypty soli morskiej lub himalajskiej
płatki migdałów (do posypania)
cukier puder
Składniki na farsz jabłkowy
6 dużych jabłek
3 łyżki cukru kokosowego
garść sparzonych wrzątkiem rodzynek
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
Łączymy suche składniki na ciasto: trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól. Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu ale trzeba uważać żeby go nie zagotować. Płynny olej dodajemy do suchych składników ciasta, wbijamy żółtka i mieszamy. Zagniatamy rękami albo drewnianą łyżką żeby nie było grudek i składniki dobrze się połączyły. Ciasto należy schłodzić w lodówce zawinięte w folię przez 1,5h żeby stwardniało. Kiedy ciasto się chłodzi przygotujmy farsz. Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Dusić w rondelku z przyprawami i odrobiną wody w towarzystwie rodzynek oraz cukru kokosowego do miękkości.
Okrągłą formę do ciasta po wysmarowaniu masłem i posypaniu odrobiną mąki wykładamy połową ciasta formując w miarę równy kruchy spód. Na wierz wykładamy masę z jabłek. Drugą część ciasta należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać kruszonką wierzch ciasta. Na wierzchu posypać płatkami migdałów oraz cukrem pudrem i gotowe. Możemy wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto powinno się piec około 40 min. Najlepiej nie wyjmować go od razu z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Smacznego ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz