Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jabłkami

Witajcie Kochani! Na miły początek Nowego Roku mam dla Was przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Inspiracją był dla mnie przepis Anny Lewandowskiej, który zamieściła na swoim blogu, więc jak się łatwo domyślić będzie to ciasto nie tylko pyszne ale i zdrowe. Postanowiłam sprawdzić czy serio jest takie dobre i rzeczywiście, mogę potwierdzić, że nawet laik kuchenny powinien dać radę, a efekt jest rewelacyjny.



Ciasto z jabłkami


Składniki (proporcje na formę o średnicy 22 cm)

200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ryżowej
150 g mąki ziemniaczanej
250 g oleju kokosowego (dałam rafinowany)
150 g cukru kokosowego
4 lub 5 żółtek (w zależności od konsystencji ciasta)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 szczypty soli morskiej lub himalajskiej
płatki migdałów (do posypania)
cukier puder

Składniki na farsz jabłkowy

6 dużych jabłek
3 łyżki cukru kokosowego
garść sparzonych wrzątkiem rodzynek
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu


 Łączymy suche składniki na ciasto: trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól. Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu ale trzeba uważać żeby go nie zagotować. Płynny olej dodajemy do suchych składników ciasta, wbijamy żółtka i mieszamy. Zagniatamy rękami albo drewnianą łyżką żeby nie było grudek i składniki dobrze się połączyły. Ciasto należy schłodzić w lodówce zawinięte w folię przez 1,5h żeby stwardniało. Kiedy ciasto się chłodzi przygotujmy farsz. Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Dusić w rondelku z przyprawami i odrobiną wody w towarzystwie rodzynek oraz cukru kokosowego do miękkości.
Okrągłą formę do ciasta po wysmarowaniu masłem i posypaniu odrobiną mąki wykładamy połową ciasta formując w miarę równy kruchy spód. Na wierz wykładamy masę z jabłek. Drugą część ciasta należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać kruszonką wierzch ciasta. Na wierzchu posypać płatkami migdałów oraz cukrem pudrem i gotowe. Możemy wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto powinno się piec około 40 min. Najlepiej nie wyjmować go od razu z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Smacznego ;-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CHILLBOX WRZESIEŃ 2015 - miły początek jesieni ;-) Moje drugie spotkanie z pudełkiem ChillBox przyprawiło mnie o świetny nastrój... Co prawda o mało nie wypiłam żelu pod prysznic, w pierwszej chwili myśląc, że to jogurt o smaku owoców leśnych, ale na szczęście przyzwyczajenie czytania etykiet przed spożyciem bądź użyciem produktu zwyciężyło...;) Możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie, bo jak sami zaraz zobaczycie na zdjęciach ten żel serio wygląda jak pyszny jogurt z owoców leśnych i  można przeżyć lekkie rozczarowanie, że niestety nie da się go zjeść...;) Wrześniowe pudełko zdominowała marka Skin79, która większości z Was na pewno jest znana choćby ze słyszenia. W pudełku znalazłam próbki wszystkich wariantów kremów BB, a także miniaturę 5ml kremu Snail Nutrition BB potocznie zwanego "Ślimak". Dotąd miałam możliwość wypróbować VIP Gold Super Plus BB oraz Hot Pink Super BB Triple Functions. Z obu wersji jestem zadowolona dlatego z przyjemnością przetestuję pozostałe. ...
ChillBox - sierpniowe przyjemności Kosmetyczne pudełka-niespodzianki zdążyły się już zadomowić na polskim rynku i wciąż budzą duży entuzjazm wśród przedstawicielek płci pięknej. Kolejne wersje wyrastają jak grzyby po deszczu, konkurując ze sobą w walce o klienta. Tak... nazw mogłabym wymienić tu sporo, ale po co, i tak zapewne doskonale je znacie ;-) Za to ChillBox jest tylko jeden jedyny w swoim rodzaju, choć cała inicjatywa opiera się na podobnych zasadach. Co miesiąc do naszych drzwi puka kurier przynosząc paczkę pełną niespodzianek i przyjemności, lecz główną ideą nie jest jak w przypadku innych firm tylko testowanie produktów kosmetycznych lecz relaks sam w sobie, jednym słowem chillout :-) A wszystko w zgodzie i harmonii z naturą, za co bardzo duży plus dla autorek przedsięwzięcia, Wioli i Ani (od niedawna dołączyły do zespołu także Ania i Ola więc mamy kwartet ;)), przedsiębiorczych i pomysłowych dziewczyn z Wrocławia, które stworzyły markę ChillBox, z wielką pasją i za...

Sałatka z wędzoną rybą

 SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ wędzona ryba (ja użyłam karmazyna, ale można zastąpić go makrelą lub halibutem), około 150 - 200g ugotowanego ryżu białego, puszka kukurydzy, mały słoik pieczarek marynowanych, papryka czerwona, majonez (najlepiej Kielecki), szczypiorek lub zielona cebulka (natka dymki) Przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ewentualnie płatki chilli Rybę obieramy z ości i rozdrabniamy, mieszamy z ryżem. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszkamy z majonezem (dodajemy go wg uznania, ja dodałam 1/2 słoika, ale jak ktoś lubi bardziej wilgotne sałatki, może dodać więcej ;)) Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypiorek. Jeszcze raz wszystko mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem co najmniej godzinę, wtedy jest najlepsza. Smacznego!