Na półmetku zimy wciąż szukam nowych inspiracji kulinarnych na pyszne, rozgrzewające potrawy. Tym razem sięgnęłam do książki "Twój dobry rok" Agnieszki Maciąg. Tej Pani nie trzeba chyba specjalnie przedstawiać. Cudowna, mądra i piękna kobieta, która nie poprzestała na karierze modelki i celebrytki, ale zadała sobie trud by odnaleźć prawdę o sobie, odkryć inny sposób na życie i teraz dzieli się tą wiedzą w swoich książkach. Klimat jaki w nich tworzy jest niepowtarzalny, pełen dobra i miłości.Uwielbiam jej książki i jej przepisy na pyszne, zdrowe potrawy oraz słodkości. Zawsze się udają!
Nigdy jeszcze nie próbowałam piec owsianki, więc przepis ten był dla mnie całkowitą nowością. Efekt okazał się rewelacyjny. Owsianka jest pyszna i pożywna. Można ją jeść na śniadanie lub kolację, a także jako słodką przekąskę. Smacznego!
PIECZONA ZIMOWA OWSIANKA Z JAGODAMI
Składniki na 4 porcje: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 1 jajko, opakowanie mrożonych jagód, 2 pokrojone w plasterki banany, skórka otarta z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy, 2-3 łyżki roztopionego masła klarowanego, 2 szklanki mleka roślinnego np ryżowe, kilka łyżek jasnego miodu, 1/2 szklanki rodzynek i suszonej żurawiny, 1 łyżka drobno utartego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, dwie szczypty brązowego cukru, 1/2 łyżeczki soli.
Rozgrzej piekarnik do 190 st
Foremkę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm dobrze wysmaruj masłem.
Ułóż w niej plasterki bananów i posyp je rodzynkami i żurawiną.
W misce wymieszaj płatki owsiane, otręby z przyprawami. W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, jajko, roztopione masło i miód. Połącz ze sobą suche i mokre składniki, dodaj imbir i skórkę pomarańczową. Wymieszaj.
Wyłóż połowę masy na banany z rodzynkami i żurawiną, a następnie pokryj ją równomiernie połową jagód. Wyłóż pozostałą masę i dodaj na wierzch resztę owoców. Posyp odrobiną cynamonu i cukrem trzcinowym.
Piecz około 45 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj aż owsianka nieco ostygnie i stężeje ( około 10 min). Świetnie smakuje z gęstym naturalnym jogurtem. Pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz