Przejdź do głównej zawartości

Owsianka pieczona z jagodami

     Na półmetku zimy wciąż szukam nowych inspiracji kulinarnych na pyszne, rozgrzewające potrawy. Tym razem sięgnęłam do książki "Twój dobry rok" Agnieszki Maciąg. Tej Pani nie trzeba chyba specjalnie przedstawiać. Cudowna, mądra i piękna kobieta, która nie poprzestała na karierze modelki i celebrytki, ale zadała sobie trud by odnaleźć prawdę o sobie, odkryć inny sposób na życie i teraz dzieli się tą wiedzą w swoich książkach. Klimat jaki w nich tworzy jest niepowtarzalny, pełen dobra i miłości.Uwielbiam jej książki i jej przepisy na pyszne, zdrowe potrawy oraz słodkości. Zawsze się udają! 
    Nigdy jeszcze nie próbowałam piec owsianki, więc przepis ten był dla mnie całkowitą nowością. Efekt okazał się rewelacyjny. Owsianka jest pyszna i pożywna. Można ją jeść na śniadanie lub kolację, a także jako słodką przekąskę. Smacznego!


PIECZONA ZIMOWA OWSIANKA Z JAGODAMI


Składniki na 4 porcje: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 1 jajko, opakowanie mrożonych jagód, 2 pokrojone w plasterki banany, skórka otarta z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy, 2-3 łyżki roztopionego masła klarowanego, 2 szklanki mleka roślinnego np ryżowe, kilka łyżek jasnego miodu, 1/2 szklanki rodzynek i suszonej żurawiny, 1 łyżka drobno utartego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, dwie szczypty brązowego cukru, 1/2 łyżeczki soli.

Rozgrzej piekarnik do 190 st

Foremkę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm dobrze wysmaruj masłem.

Ułóż w niej plasterki bananów i posyp je rodzynkami i żurawiną. 

W misce wymieszaj płatki owsiane, otręby z przyprawami. W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, jajko, roztopione masło i miód. Połącz ze sobą suche i mokre składniki, dodaj imbir i skórkę pomarańczową. Wymieszaj.

Wyłóż połowę masy na banany z rodzynkami i żurawiną, a następnie pokryj ją równomiernie połową jagód. Wyłóż pozostałą masę i dodaj na wierzch resztę owoców. Posyp odrobiną cynamonu i cukrem trzcinowym. 

Piecz około 45 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj aż owsianka nieco ostygnie i stężeje ( około 10 min). Świetnie smakuje z gęstym naturalnym jogurtem. Pycha!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CHILLBOX WRZESIEŃ 2015 - miły początek jesieni ;-) Moje drugie spotkanie z pudełkiem ChillBox przyprawiło mnie o świetny nastrój... Co prawda o mało nie wypiłam żelu pod prysznic, w pierwszej chwili myśląc, że to jogurt o smaku owoców leśnych, ale na szczęście przyzwyczajenie czytania etykiet przed spożyciem bądź użyciem produktu zwyciężyło...;) Możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie, bo jak sami zaraz zobaczycie na zdjęciach ten żel serio wygląda jak pyszny jogurt z owoców leśnych i  można przeżyć lekkie rozczarowanie, że niestety nie da się go zjeść...;) Wrześniowe pudełko zdominowała marka Skin79, która większości z Was na pewno jest znana choćby ze słyszenia. W pudełku znalazłam próbki wszystkich wariantów kremów BB, a także miniaturę 5ml kremu Snail Nutrition BB potocznie zwanego "Ślimak". Dotąd miałam możliwość wypróbować VIP Gold Super Plus BB oraz Hot Pink Super BB Triple Functions. Z obu wersji jestem zadowolona dlatego z przyjemnością przetestuję pozostałe. ...
ChillBox - sierpniowe przyjemności Kosmetyczne pudełka-niespodzianki zdążyły się już zadomowić na polskim rynku i wciąż budzą duży entuzjazm wśród przedstawicielek płci pięknej. Kolejne wersje wyrastają jak grzyby po deszczu, konkurując ze sobą w walce o klienta. Tak... nazw mogłabym wymienić tu sporo, ale po co, i tak zapewne doskonale je znacie ;-) Za to ChillBox jest tylko jeden jedyny w swoim rodzaju, choć cała inicjatywa opiera się na podobnych zasadach. Co miesiąc do naszych drzwi puka kurier przynosząc paczkę pełną niespodzianek i przyjemności, lecz główną ideą nie jest jak w przypadku innych firm tylko testowanie produktów kosmetycznych lecz relaks sam w sobie, jednym słowem chillout :-) A wszystko w zgodzie i harmonii z naturą, za co bardzo duży plus dla autorek przedsięwzięcia, Wioli i Ani (od niedawna dołączyły do zespołu także Ania i Ola więc mamy kwartet ;)), przedsiębiorczych i pomysłowych dziewczyn z Wrocławia, które stworzyły markę ChillBox, z wielką pasją i za...

Sałatka z wędzoną rybą

 SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ wędzona ryba (ja użyłam karmazyna, ale można zastąpić go makrelą lub halibutem), około 150 - 200g ugotowanego ryżu białego, puszka kukurydzy, mały słoik pieczarek marynowanych, papryka czerwona, majonez (najlepiej Kielecki), szczypiorek lub zielona cebulka (natka dymki) Przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ewentualnie płatki chilli Rybę obieramy z ości i rozdrabniamy, mieszamy z ryżem. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszkamy z majonezem (dodajemy go wg uznania, ja dodałam 1/2 słoika, ale jak ktoś lubi bardziej wilgotne sałatki, może dodać więcej ;)) Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypiorek. Jeszcze raz wszystko mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem co najmniej godzinę, wtedy jest najlepsza. Smacznego!