Przejdź do głównej zawartości

Owsianka pieczona z jagodami

     Na półmetku zimy wciąż szukam nowych inspiracji kulinarnych na pyszne, rozgrzewające potrawy. Tym razem sięgnęłam do książki "Twój dobry rok" Agnieszki Maciąg. Tej Pani nie trzeba chyba specjalnie przedstawiać. Cudowna, mądra i piękna kobieta, która nie poprzestała na karierze modelki i celebrytki, ale zadała sobie trud by odnaleźć prawdę o sobie, odkryć inny sposób na życie i teraz dzieli się tą wiedzą w swoich książkach. Klimat jaki w nich tworzy jest niepowtarzalny, pełen dobra i miłości.Uwielbiam jej książki i jej przepisy na pyszne, zdrowe potrawy oraz słodkości. Zawsze się udają! 
    Nigdy jeszcze nie próbowałam piec owsianki, więc przepis ten był dla mnie całkowitą nowością. Efekt okazał się rewelacyjny. Owsianka jest pyszna i pożywna. Można ją jeść na śniadanie lub kolację, a także jako słodką przekąskę. Smacznego!


PIECZONA ZIMOWA OWSIANKA Z JAGODAMI


Składniki na 4 porcje: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 1 jajko, opakowanie mrożonych jagód, 2 pokrojone w plasterki banany, skórka otarta z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy, 2-3 łyżki roztopionego masła klarowanego, 2 szklanki mleka roślinnego np ryżowe, kilka łyżek jasnego miodu, 1/2 szklanki rodzynek i suszonej żurawiny, 1 łyżka drobno utartego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, dwie szczypty brązowego cukru, 1/2 łyżeczki soli.

Rozgrzej piekarnik do 190 st

Foremkę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm dobrze wysmaruj masłem.

Ułóż w niej plasterki bananów i posyp je rodzynkami i żurawiną. 

W misce wymieszaj płatki owsiane, otręby z przyprawami. W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, jajko, roztopione masło i miód. Połącz ze sobą suche i mokre składniki, dodaj imbir i skórkę pomarańczową. Wymieszaj.

Wyłóż połowę masy na banany z rodzynkami i żurawiną, a następnie pokryj ją równomiernie połową jagód. Wyłóż pozostałą masę i dodaj na wierzch resztę owoców. Posyp odrobiną cynamonu i cukrem trzcinowym. 

Piecz około 45 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj aż owsianka nieco ostygnie i stężeje ( około 10 min). Świetnie smakuje z gęstym naturalnym jogurtem. Pycha!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mój pierwszy post. Z góry przepraszam jeśli będzie trochę nieśmiały i nieporadny. Nie czuję się jeszcze pewnie jako Blogger, ale od czegoś trzeba zacząć ;-) Tak jak wspomniałam w opisie będę się dzielić z Wami wszystkim co dla mnie przyjemne, inspirujące, ciekawe, praktyczne i ważne począwszy od nowinek kosmetycznych oraz swoich opinii na temat już sprawdzonych kosmetyków, poprzez ciekawe książki, filmy i muzykę. Znając siebie, nie zabraknie też refleksji własnych o otaczającym świecie oraz życiu, które czasem potrafi zaskoczyć pozytywnie bądź poniżej naszych oczekiwań...  Dla sympatyków mojej strony na Facebook'u "Drzewo Nadziei oraz inne moje różności" mam dobrą wiadomość. Strona zostaje wchłonięta przez ten blog i na pewno nie zniknie całkiem. Dalej będą się pojawiać próbki mojej twórczości oraz posty przypominające utwory poetów, których lubię i cenię. Chciałabym te wszystkie swoje zainteresowania połączyć tutaj, w jednym miejscu tworząc kolorowy, ciekawy ogród tętniąc…

Sałatka z wędzoną rybą

 SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ

wędzona ryba (ja użyłam karmazyna, ale można zastąpić go makrelą lub halibutem), około 150 - 200g ugotowanego ryżu białego, puszka kukurydzy, mały słoik pieczarek marynowanych, papryka czerwona, majonez (najlepiej Kielecki), szczypiorek lub zielona cebulka (natka dymki) Przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, ewentualnie płatki chilli
Rybę obieramy z ości i rozdrabniamy, mieszamy z ryżem. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszkamy z majonezem (dodajemy go wg uznania, ja dodałam 1/2 słoika, ale jak ktoś lubi bardziej wilgotne sałatki, może dodać więcej ;)) Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypiorek. Jeszcze raz wszystko mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem co najmniej godzinę, wtedy jest najlepsza. Smacznego!

BEYourself Listopad 2018

Dzień dobry!
W ten pochmurny, chłodny dzień mam coś dla Was na poprawę nastroju... Recenzję listopadowego pudełka BEYourself. Po więcej informacji na temat tego najmłodszego boxa na polskim rynku odsyłam Was do mojego poprzedniego wpisu: https://ogrodyzycia.blogspot.com/2018/11/beyourself-wrzesien-2018.html oraz na stronę: https://beyourselfbox.pl
A oto jak prezentuje się listopadowy box BEYourself

Większość produktów została ujawniona w podpowiedziach, oczywiście ku mojemu zadowoleniu, bo jak już wiecie wolę wiedzieć niż mieć całkowitą niespodziankę, ale nie zawsze do końca pozytywną. 



GO NATURE Masło multifunkcyjne EMOLIO 50 ml / 49,00 zł
Jest to masełko w zasadzie do wszystkiego jak sama nazwa wskazuje. Typowy, zimowy produkt nawilżająco-ochronny. Pachnie świeżo, cytrusowo, jak dla mnie to limonką :) Ma dosyć gęstą konsystencję, przez co nie jest zbyt wygodne w aplikacji tak jak masło shea, które zapewne jest w składzie. Stosuję ten produkt głównie do rąk i łokci, na miejsca szczegó…