Kto ma ochotę na szakszukę? Potrawa idealna na sycące śniadanie, szczególnie dla miłośników jajek. Oto przepis:
SZAKSZUKA
2 jajka (najlpepiej klasy 0-1), 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej lub zielonej papryki, 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego, 1/4 mielonej kolendry, 1/2 cebuli lub jedna mała, 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, szczypta cukru trzcinowego,liść laurowy, sól, pieprz czarny i odrobina cayenne, kolendra zielona suszona lub świeża, szczypiorek lub natka, masło klarowane.
Na roztopioną łyżkę masła klarowanego wrzuć posiekaną drobno cebulkę i czosnek, podsmaż chwilkę razem z kminem rzymskim i mieloną kolendrą. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Podsmaż na większym ogniu, a następnie, zmniejsz ogień i ok 15 min duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Usuń liść laurowy i wbij jajka jak na sadzone. Dopraw je odrobinę solą i pieprzem. Przykryj i smaż do czasu aż się lekko zetkną. Tutaj już jest kwestia gustu jak mocno ścięte żółtko lubisz, jeśli wolisz płynne, trzymaj krócej pod przykryciem. Kwestia wprawy i wyczucia. Całość posyp natką, szczypiorkiem, kolędrą, co tam masz...i smacznego.
SZAKSZUKA
2 jajka (najlpepiej klasy 0-1), 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej lub zielonej papryki, 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego, 1/4 mielonej kolendry, 1/2 cebuli lub jedna mała, 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, szczypta cukru trzcinowego,liść laurowy, sól, pieprz czarny i odrobina cayenne, kolendra zielona suszona lub świeża, szczypiorek lub natka, masło klarowane.
Na roztopioną łyżkę masła klarowanego wrzuć posiekaną drobno cebulkę i czosnek, podsmaż chwilkę razem z kminem rzymskim i mieloną kolendrą. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Podsmaż na większym ogniu, a następnie, zmniejsz ogień i ok 15 min duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Usuń liść laurowy i wbij jajka jak na sadzone. Dopraw je odrobinę solą i pieprzem. Przykryj i smaż do czasu aż się lekko zetkną. Tutaj już jest kwestia gustu jak mocno ścięte żółtko lubisz, jeśli wolisz płynne, trzymaj krócej pod przykryciem. Kwestia wprawy i wyczucia. Całość posyp natką, szczypiorkiem, kolędrą, co tam masz...i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz