Dzień dobry,
dziś mam dla Was przepis na coś dobrego. Jak widać na zdjęciu, połowa została spałaszowana od razu zanim zdążyłam zrobić zdjęcie...haha
TARTA WARZYWNA
ciasto francuskie na tartę, kilka łyżek śmietany 36%, 1 jajko, natka
pietruszki, 1/2 cukinii pokrojonej w plastry, 1/2 papryki czerwonej
pokrojonej w słupki, kilka pieczarek, rukola, roszpunka lub inna
zielenina, pomidorki truskawkowe lub koktajlowe, ser feta, sól, pieprz,
chilli, ketchup.
Formę do tarty smarujemy masłem, ciasto lekko
posypujemy mąką i układamy w foremce. nakłuwamy widelcem spód i lekko
podpiekamy w piekarniku w 190 st. przez 5-7 min. Śmietanę roztrzepujemy z
jajkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem oraz
chilli. Smarujemy spód ciasta, następnie układamy plastry cukinii,
paprykę i podsmażone pieczarki oraz pomidorki pokrojone w ósemki.
Warstwy stopniowo polewamy resztą sosu śmietanowego. Na wierzch dodajemy
pokruszoną fetę. Zapiekamy około 30-40 min w zależności od piekarnika.
Najlepiej pilnować. Tartę podajemy posypaną świeżą zieleniną z odrobiną keczupu i ulubionych przypraw. Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z kanału Youtubee Jedz inaczej Agnieszki Mielczarek. jeden z moich ulubionych kanałów kulinarnych, który jest pełen kulinarnych inspiracji jak zdrowo i smacznie jeść. Polecam! https://www.youtube.com/channel/UCfWRe2Pm9q2U9JgSHJ8-c1Q
Przepis zaczerpnięty z kanału Youtubee Jedz inaczej Agnieszki Mielczarek. jeden z moich ulubionych kanałów kulinarnych, który jest pełen kulinarnych inspiracji jak zdrowo i smacznie jeść. Polecam! https://www.youtube.com/channel/UCfWRe2Pm9q2U9JgSHJ8-c1Q
Komentarze
Prześlij komentarz